VOORWOORD

GER

‘De eenzijdige vooringenomen focus op de actievoerende bond vertroebelt het zicht’

beeld Jan Lankveld

Vertel je collega's over ander vakbondswerk


De robotiseringsdag die recent plaatsvond in het FNV-hoofdkantoor in Utrecht is door onze leden in de dienstensector goed ontvangen en zeer gewaardeerd. De diverse workshops die FNV Professionals onlangs hield in het noorden van ons land zaten stampvol met geïnteresseerde vakbondsleden. Oók uit de ict. En binnenkort houden we vanuit FNV ICT soortgelijke bijeenkomsten in het zuiden van het land. Wat ik maar wil zeggen: als bond bieden we vanalles aan. Dat deden we al langer en we gaan er nog lang mee door. We gaan onze activiteiten zelfs verder uitbreiden.


Ik zeg het niet graag, maar het is een feit: de FNV is in de ict-sector geen grote speler. Veel ict’ers menen heel goed hun eigen boontjes te kunnen doppen en zeggen daarom geen behoefte te hebben aan een bond die hen ondersteunt.


Anderen willen überhaupt niets met de bond te maken hebben omdat die alleen maar zou aansturen op actievoeren en staken. Over het eerste argument kunnen we twisten, het tweede is regelrechte onzin.


Ja, inderdaad, soms moet je in het geweer komen om een doel te kunnen bereiken, maar per saldo beslaat actievoeren slechts een fractie van alle activiteiten die de bond ontplooit. Zie de bescheiden opsomming waarmee ik mijn verhaal hierboven ben begonnen. Maar we doen dus nog meer. Neem dat maar van mij aan. Heel veel meer.


De eenzijdige vooringenomen focus op de actievoerende bond vertroebelt het zicht. Kijk daarom ook eens naar wat we allemaal nog meer doen. Waar we mensen mee vooruit helpen, zowel in hun werk als privé. Scholing, training, voorlichting: we bieden het allemaal.


Ik weet, ik schrijf dit verhaal in het FNV Magazine, dat wordt gelezen door mensen die al vakbondslid zijn. Ik roep hen op mijn verhaal met hun collega’s te delen. Die collega’s te vertellen over het 'andere vakbondswerk' en wat zij daar allemaal aan kunnen hebben.


Ook al denkt iemand nog zo goed zijn eigen boontjes te kunnen doppen; het kan nooit kwaad om elkaar sterker te maken en vooruit te helpen. En laat dit nou precies zijn wat wíj doen.


GER KLINKENBERG,

Bestuurder FNV ICT