VOORWOORD

TOPSPORT

Innovatief, enerverend, individualistisch, teamspeler, precies, vasthoudend, flexibel, snel kunnen schakelen, oog voor veiligheid en ook voor commerciële kansen. Allemaal bewoordingen waarmee je als ICT’er getypeerd zou kunnen worden. Werken in de ICT is topsport! Het zijn echter vaak tegenstrijdige karaktereigenschappen die op diverse momenten en in verschillende rollen van jou als individuele ICT’er gevraagd worden. Toen je voor dit vak koos, was dat nog een beroep dat vooral technisch georiënteerd was. Inmiddels worden al de bovenstaande eigenschappen gevraagd. Dat moet je allemaal maar in je hebben. Hoe doe je dat?

ANDERE WERKELIJKHEID

Veel ICT-bedrijven hebben mensen jarenlang bij klanten “geparkeerd”. Daar leveren ze immers geld op. Tijd vrijmaken voor opleiden en loopbaanoriëntatie schiet er dan bij in. Jongeren werden vanuit de schoolbanken verleid met een lease-auto en onbeperkte ontwikkelmogelijkheden. Eenmaal ingelijfd bleek de werkelijkheid er anders uit te zien. Na een tiental jaren zijn deze jonge high-potentials gewoon ICT-medewerkers geworden die niet meer op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

Inmiddels zien ook deze bedrijven dat de wereld verandert. De arbeidsmarkt is krap en schoolverlaters vullen de behoefte aan goedopgeleide mensen niet volledig meer in. De hoogste tijd voor een frisse wind. Maar wat betekent dat voor jou als ICT’er? Hoe kom je erachter wat je kunt en wil? Welke stappen moet je zetten en hoe doe je dat?

HANDVATTEN

Met de ICT-meetups en ander aanbod van de FNV op het gebied van loopbaanontwikkeling willen we jou in een veilige omgeving, samen met anderen die met dezelfde vragen worstelen, de handvatten geven om je eigen wensen concreet te maken. Daarna kun je goed voorbereid het gesprek aangaan met je leidinggevende. Zo haal je meer uit je lidmaatschap van FNV. Tot bij een volgende ICT-meetup of workshop van de FNV.

Ger Klinkenberg,

bestuurder FNV ICT